10° Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

“HIV pozitif olduğu için ameliyat edilmedi” iddiasına Bakanlık ve hastaneden açıklama

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde bazı doktor ve asistanların, HIV pozitif hamilenin doğumuna girmemesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Hastane başhekimi bugün kameraların karşısına geçti, “Öncelikli konumuz, ‘ben bu hastaya bakmam’ şeklindeki bir davranışı kabul etmiyoruz” dedi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Gerekli adımlar atılacaktır” denildi.
Sağlık - 4 Ocak 2018 12:29 A A

HIV pozitif hamilenin doğumuna girmeyi kabul etmeyen doktorlarla gündeme gelen Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nden yapılan açıklamada, HIV pozitif hastanın doğumuna girmeyen personelin tıbbi etik kurallara uymadığı vurgulandı. Sağlık Bakanlığı ise gerekli adımların atılacağını belirtti.

Geçen hafta yaşanan olayın ardından ameliyatı yapmayan doktorlar hakkında soruşturma başlatıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan açıklamada, medyada, “HIV’li olduğu için ameliyat edilmedi” başlığıyla yer alan haberleri Bakanlığın yakından takip ettiği vurgulanarak, "Bakanlığımız söz konusu iddialarla ilgili olarak Sağlık Meslekleri Kurulumuzun görev, sorumluluk ve yetkileri çerçevesinde gerekli adımları atacaktır.

Ancak Kurulumuzun çalışma usulleri gereği öncelikle ilgili üniversite tarafından gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılarak sonucun, Sağlık Meslekleri Kurulumuza intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Sağlık Meslekleri Kurulumuz, bu safhaların tamamlanmasının ardından gerekli çalışmaları yapacaktır. Sağlık Bakanlığı olarak, tedaviden imtina etmek veya hasta seçmek gibi hekim meslek etiğiyle bağdaşmayan davranışları tasvip etmiyor; bu ve benzer davranışların tespiti halinde gerekli yaptırımların uygulanacağının kamuoyunca bilinmesini istiyoruz" denildi.

"KABUL ETMİYORUZ"

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, “Defansif davranan ve hastayı kabul etmeyen klinikteki bazı hekimlerle ilgili hastane bazı tutanaklar tutmuştur ve bunlar tıp fakültesi dekanına gönderilmiştir. Öncelikli konumuz, ‘ben bu hastaya bakmam’ şeklindeki bir davranışı kabul etmiyoruz” dedi.

Doktor ve asistanlar ameliyata girmeyince bir kadın doktor ile 2 ay önce göreve başlayan asistan operasyonu yaptı.

AMELİYATTA ELİNE İĞNE BATAN ASİSTANA 1 AYLIK TEDAVİ UYGULANACAK

Ancak ameliyatta eline iğne batan asistan doktora HIV bulaşma ihtimali bulunuyor.

Hastaneden yapılan açıklamada, tedaviye zamanında başlandığı belirtildi.

Prof. Kadiroğlu, “İlk 24 saat içinde ilaca başlanması gerekiyor. Bir saati dolmadan tedaviye başlandı, bir aylık tedavi uygulanacak” diye konuştu.

Bir başka iddia da hastalık bulaşmasını engelleyen bariyerli eldivenin hastanede olmadığı yönündeydi.

“BARİYERLİ ELDİVEN İĞNE BATMASINA KARŞI KORUYUCU DEĞİL”

Hastane yönetimi, gerekli koruyucu malzemenin bulunduğunu, bariyerli eldivenin ise doğuma giren doktorun ısrarı üzerine getirildiğini belirtti.

Bariyerli eldivenin iğne batmasına karşı koruyucu olmadığı uygulamalı gösterildi.

Bariyerli eldivenin iğne batmasını engellemediği, bariyerli eldiven kullanılmasının ise duyarlılığı azalttığı için çok önerilmediği belirtildi.

Doğumun ardından HIV taşıyıcısı anne Ç.K ile bebek için de tedaviye başlandı.

Sağlık - 12:29 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.